Puzzeldozen en metalen blikken
In 2016 onderschepte de douane op Schiphol meerdere postpakketten waarin verdovende middelen zaten verpakt in puzzeldozen. Deze verdovende middelen werden verkocht op verschillende darknet markets (darkweb) door een gebruiker die zich DearSanta noemde. In de Verenigde Staten bleek ook een onderzoek te lopen naar deze verkoper op internet. In dat onderzoek was een account van één van de kopers in de Verenigde Staten overgenomen door een undercover agent van Homeland Security Investigations, die de communicatie met DearSanta had voortgezet. In de onderschepte zendingen zaten in totaal ruim 50 kilo harddrugs. De bestellingen werden ingepakt in een loods in Hillegom en vervolgens werden de postpakketten ingeleverd bij verschillende PostNL punten.
In 2016 zijn de eerste vier mannen aangehouden en werd in de loods ruim 40 kilo harddrugs aangetroffen. Vervolgens bleek dat DearSanta door ging met de verkoop van drugs door middel van pgp-telefoons die hij aan zijn vaste klanten verkocht, onder wie de undercover agent in de Verenigde Staten. De mannen die als nieuwe werkers van DearSanta in beeld kwamen, verpakten de drugs in metalen blikken die vervolgens ook als postpakketten over de hele wereld werden verzonden. Het inpakken van de drugs gebeurde in een loods en woning in Lelystad.
In 2017 zijn nog eens zes mannen aangehouden, onder wie de man die zich voordeed als DearSanta op het darkweb. In de loods en twee woningen in Lelystad werd een handelsvoorraad van ruim 55 kilo harddrugs aangetroffen. Nadat eind 2017 zogenaamde ennetcom-berichten van de mannen waren uitgelezen, kwam nog een verdachte in beeld. Deze man is begin 2018 aangehouden.
Oordeel rechtbank
Met de handel in harddrugs zijn grote winsten behaald. De mannen hebben hun eigen gewin boven de veiligheid van de afnemers van de drugs gesteld en hen blootgesteld aan zeer ernstige gezondheidsrisico's. Ook hebben zij door hun handelen bijgedragen aan het in stand houden van het criminele en steeds gewelddadiger wordende circuit om drugs heen. Ze hebben daarmee schade en overlast voor de samenleving veroorzaakt. De postbedrijven, zoals PostNL en GLS, werden ongewild en ongemerkt een internationale distributeur van Nederlandse drugs. Ook wordt de naam van Nederland in het buitenland geschaad door handelingen als die van de mannen. De rechtbank rekent hen dit alles zwaar aan.
De straffen
De rechtbank heeft aan de hoofdverdachte een celstraf opgelegd van 85 maanden. De rechtbank ziet de man (29 jaar) als de 'spin-in-het-web' binnen de organisatie. Hij adverteerde onder de naam DearSanta op verschillende Darknet markets, nam de bestellingen op en kwam ook in de loods in Hillegom. Voor het inpakken door de medeverdachten, verstrekte hij de bestellijsten en stuurde hij de werkzaamheden aan. Na verzending werden de track & trace codes naar hem toegezonden door één van de medeverdachten. Deze codes gaf hij vervolgens weer aan de desbetreffende koper. Verder zorgde hij samen met twee andere medeverdachten voor de inkoop van de drugs, inde hij de bitcoins van de kopers, zorgde hij voor het omwisselen van de bitcoins en deelde hij met twee medeverdachten de winst. Nadat in 2016 de eerste verdachten waren aangehouden, is hij niet gestopt. Integendeel, hij is vrijwel direct doorgegaan met het aanbieden van drugs onder de naam DearSanta onder meer door vaste klanten nieuwe contactgegevens en nieuwe prijslijsten toe te zenden. Hij verzamelde nieuwe mensen om zich heen om verder te kunnen gaan met de lucratieve drugshandel. De verdachte is ook veroordeeld voor het aanwezig hebben van een vuurwapen.
Twee andere verdachten (beiden 30 jaar oud) krijgen een gevangenisstraf van respectievelijk 66 en 65 maanden. Zij hebben op de achtergrond een grote rol in de organisatie gespeeld voor wat betreft de drugs die in puzzeldozen werd verzonden. Zij kochten drugs in, pakte pakketten in en deelden de winst met de hoofdverdachte.
Twee verdachten (32 en 30 jaar oud) die zich bezighielden met het inpakken van de pakketten in de loods in Hillegom en het inleveren van de postpakketten coördineerden, krijgen beiden een gevangenisstraf van 43 maanden.
Eén verdachte (29 jaar oud) die zich bezighield met het vervoer van de postpakketten met drugs naar de postinleverpunten, krijgt een gevangenisstraf van 22 maanden. Hij leverde zelf de pakketten niet in. De man (25 jaar) die de postpakketten met drugs in puzzeldozen inleverde, hoeft als enige niet terug naar de gevangenis. De rechtbank weegt mee dat hij als enige openheid van zaken heeft gegeven. Verder wordt hij – gelet op zijn persoon – veroordeeld volgens het jeugdrecht. Hij krijgt een aantal maanden jeugddetentie opgelegd dat gelijk is aan de ruim drie maanden die hij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast krijgt hij nog een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd van negen maanden met een proeftijd van twee jaren. Gedurende de proeftijd moet hij zich bij de reclassering melden. En hij moet een taakstraf verrichten van 120 uren.
Twee verdachten (27 en 28 jaar) die zich bezighielden met de drugshandel in Lelystad, van de verkoop van de drugs tot en met de verzending, krijgen een gevangenisstraf van 42 respectievelijk 41 maanden.
De man (29 jaar) die de postpakketten met drugs in metalen blikken inleverde bij de postinleverpunten, krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd.
De eigenaar van de loods en woning in Lelystad (60 jaar) is vrijgesproken. Hoewel er in de woning en loods aanzienlijke hoeveelheden drugs zijn aangetroffen, kan de rechtbank niet vaststellen dat hij wist dat de drugs daar lag. Verder zijn er chemicaliën gevonden die kunnen worden gebruikt om synthetische cocaïne van te maken. Ook hiervan heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen dat de man hier wetenschap van had.
Lang geduurd
Voor alle mannen geldt dat de berechting lang op zich heeft laten wachten en de redelijke termijn waarbinnen vonnis zou moeten zijn gewezen, in meer of mindere mate is overschreden. De rechtbank heeft dit bij alle mannen gecompenseerd door een lagere straf op te leggen dan zij in beginsel passend vindt.