LELYSTAD - Een 21-jarige Kroaat belandde dinsdag 22 juni in een politiecel toen hij bij een bejaard echtpaar uit Lelystad probeerde hun pinpas te ontfutselen. Een truc die helaas vaker voorkomt.

De op leeftijd zijnde man (78) kreeg dinsdagochtend een telefoontje van een vrouw die zei dat zij werkzaam was bij de bank waar het echtpaar een rekening had. Daarop volgde een gesprek waarbij de partner van de man adviezen kreeg om fraude tegen te gaan. Omdat de adviezen niet direct voor het oudere echtpaar technisch te realiseren waren, bood de bankmedewerkster aan de telefoon aan dat een haal- en brengservice hun bankpas zou komen ophalen. De rekeninghouder moest vervolgens de pas in de lengterichting doormidden knippen en klaar leggen tot de medewerker hem kwam ophalen.De op leeftijd zijnde man (78) kreeg dinsdagochtend een telefoontje van een vrouw die zei dat zij werkzaam was bij de bank waar het echtpaar een rekening had. Daarop volgde een gesprek waarbij de partner van de man adviezen kreeg om fraude tegen te gaan. Omdat de adviezen niet direct voor het oudere echtpaar technisch te realiseren waren, bood de bankmedewerkster aan de telefoon aan dat een haal- en brengservice hun bankpas zou komen ophalen. De rekeninghouder moest vervolgens de pas in de lengterichting doormidden knippen en klaar leggen tot de medewerker hem kwam ophalen.

Alerte burgers, bankmedewerkers en goed politiewerk
Omdat de man toch twijfels kreeg over het verhaal, besloot hij via een andere telefoonlijn zijn bank te benaderen. Daar kreeg hij als snel door dat deze bankmedewerkster een oplichtster was en helemaal niet bij de bank werkte. De bank belde direct de politie terwijl de vrouw van de man nog met de oplichtster aan de telefoon zat. Agenten snelden direct naar de woning van het echtpaar en stelden zich in de woning en in de directe omgeving verdekt op. Toen na enige tijd de zogenaamde medewerker (21 jaar) de bankpas kwam ophalen, werd hij in de woning binnen gelaten en tot zijn verrassing direct in de boeien geslagen. Woensdag 23 juni hield de politie een tweede verdachte (24 jaar) uit Lelystad aan. Het onderzoek wordt de komende dagen voortgezet. De vrouw die het oudere echtpaar belde, kon nog niet worden aangehouden. In deze situatie bleef het bij een poging, dankzij alerte burgers, een goede informatieoverdracht van de bank én goed politiewerk. Niet zelden komt het tot een geslaagde oplichting en worden over het algemeen oudere mensen het slachtoffer waarbij soms voor duizenden euro’s aan geld van bankrekeninghouders wordt afgehaald.

Wat is spoofing?
Oplichters kunnen je bellen vanaf het echte telefoonnummer van je eigen bank of een daarop lijkend nummer. Het lijkt dan alsof je wordt gebeld door een medewerker van je bank. Dit heet nummerspoofing of bankhelpdeskoplichting. Letterlijk vertaald vanuit het Engels betekent ‘spoofing’ nabootsen of namaken. Sms-spoofing bestaat ook. Het mobiele nummer of de naam van de afzender van het sms-bericht is dan het nagebootste echte nummer of de echte naam van je bank. Lees hier meer over spoofing.


Veiligbankieren
Ook op de website van veiligbankieren lees je tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van spoofing.