Als eigenaar van een koopwoning moet je je vroeg of laat gaan bezighouden met verduurzamen. Tenzij je in een nieuwbouwwoning woont die al een energielabel A heeft zijn isolatie van je woning en de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp dingen waar je over na moet denken. Veel huiseigenaren willen best, maar schrikken terug voor de hoge kosten.

Maak een kostenbegroting

Als je plannen maakt om je woning te gaan verduurzamen dan is het handig om een planning en kostenberekening te maken. Vraag meerdere offertes op voor vloerisolatie, isolatie van het dak en de spouwmuren, een warmtepomp en eventueel het plaatsen van zonnepanelen. Kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de kwaliteit van de gebruikte materialen en de geboden service en garantie. Als je het totale kostenplaatje compleet hebt dan kun je bekijken wat haalbaar is om te laten uitvoeren. Niet alles hoeft tegelijk, je kunt de verschillende klussen ook spreiden over een langere periode.

Warmtepomp verplicht

De overheid heeft besloten dat vanaf 2026 oude cv-ketels moeten worden vervangen door een warmtepomp als zij zijn afgeschreven. Je mag dus geen nieuwe cv-ketel meer laten plaatsen. Dit mag nog wel als je kunt aantonen dat jouw woning niet goed genoeg kan worden geïsoleerd. Dit kan te maken hebben met de bouw van de woning of omdat het een monument is. Ook mag je nog een cv-ketel laten plaatsen als jouw huis binnen enkele jaren op een warmtenet wordt aangesloten. Een warmtepomp is fors duurder dan een cv-ketel. Je kunt deze vaak ook huren, waardoor je niet in één keer groot bedrag hoeft te investeren.

Vraag subsidie aan

De overheid wil huiseigenaren stimuleren om hun woning te verduurzamen. Daarom zijn er verschillende subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken. Je kunt via de gemeente subsidie aanvragen voor tal van verduurzamende maatregelen. Zorg dat je alle facturen bewaart, deze moeten worden toegevoegd aan een aanvraag voor subsidie. Soms vraagt het bedrijf dat de werkzaamheden doet de subsidie aan voor de klant en verrekent deze direct met de factuur. Voor zonnepanelen geldt een speciale regeling. Je betaalt hiervoor als particulier geen BTW. Dit geldt zowel voor de panelen als toebehoren zoals de omvormer en ook voor de installatie. De BTW wordt direct verrekend met de factuur. Daarnaast kun je via je gemeente een aanvullende subsidie van enkele honderden euro’s aanvragen.

Kies voor een betrouwbaar bedrijf

Als je je woning wilt laten isoleren, kies dan voor een bedrijf dat een betrouwbare naam heeft opgebouwd. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Alpine Isolatie. Zij voeren verschillende werkzaamheden uit om je woning adequaat te verduurzamen. Maak altijd duidelijke afspraken over de uit te voeren werkzaamheden. Soms kun je voordeliger uit zijn als je een collectieve offerte aanvraagt voor meerdere woningen in een straat. Het bedrijf dat de isolatie uitvoert kan dan immers met beperkte reiskosten meerdere opdrachten uitvoeren.