De overheid ziet graag dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit is in de eigen woning helaas lang niet altijd mogelijk of wenselijk. Er is echter een oplossing om langer een eigen thuis te hebben met het laten plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen terrein. De vraag naar mantelzorgwoningen neemt al langer tijd sterk toe. Daarom is het aanbod ook steeds groter en is er sprake van meer diversiteit. Bijvoorbeeld ook als het gaat om niveau van comfort en luxe en om invulling en uitvoering van persoonlijke wensen.
Wat is een luxe mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning komt op eigen terrein te staan en voorziet in de basisvoorzieningen om een eigen thuis te creëren. Een luxe mantelzorgwoning beschikt over een afwerking met hoogwaardige materialen, zoals kunststof gevelbekleding, maar is ook ingericht met een luxe badkamer naar wens. De wensen op het gebied van luxe en comfort variëren uiteraard en daarom is het goed om te weten dat maatwerk voor een luxe mantelzorgwoning tot de mogelijkheden behoort. Bijvoorbeeld als je voor een mantelzorgwoning van Concuro kiest.
Vergunning voor mantelzorgwoning
Er gelden voor het bouwen of plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen terrein, zoals in de tuin verschillende regels. Het is bijvoorbeeld belangrijk om aan de regels van het Bouwbesluit te voldoen. Dit zijn dezelfde soort regels, wanneer het om het bouwen van een tuinhuis of schuur gaat. Het is niet meer altijd nodig om een omgevingsvergunning (voormalige bouwvergunning) aan te vragen voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Dit betekent overigens niet dat er verder geen regels zijn, maar deze variëren per gemeente. Het is daarom ideaal om bij het laten bouwen en plaatsen van een luxe mantelzorg woning verder geen omkijken te hebben naar van toepassing zijnde regelgeving, maar dit over te laten aan de bouwer. Het Bouwbesluit voorziet bijvoorbeeld in regelgeving met betrekking tot onderwerpen als veiligheid en milieu, maar ook ten aanzien van isolatie en gezondheid.
Aanvragen huisnummer voor mantelzorgwoning
Er komen allerlei administratieve zaken bij kijken als het gaat om het bouwen van een mantelzorgwoning, zoals de mogelijkheid om een eigen huisnummer te krijgen. Dit is handig als er sprake is van verschillende huishoudens, die bijvoorbeeld elk recht hebben op toeslagen, uitkeringen of andere regelingen, zoals AOW. Er zijn voordelen aan verbonden, maar ook nadelen, zoals gemeentelijke heffingen voor beide zelfstandige woningen. Het aanvragen van een huisnummer voor de woning is bij de gemeente mogelijk.
Ideale oplossing voor intensieve mantelzorg
Het creëren van een mantelzorgwoning is een ideale oplossing om mantelzorg te verlenen en daarvoor een eigen thuis te bieden. Om een mantelzorgwoning te mogen plaatsen, is het belangrijk dat er intensieve mantelzorg nodig is. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er vooruitlopend op intensieve zorg al een mantelzorgwoning komt. In dat geval is er sprake van pre-mantelzorgwonen en is er wel een omgevingsvergunning nodig om de mantelzorgwoning te bouwen. Dit geldt eveneens als het om meergeneratiewonen gaat.