LELYSTAD - Voor het nieuwe stadsdeel Zuiderhage in Lelystad is in januari een grootschalig bodemonderzoek gestart. Dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Lelystad en het Rijksvastgoedbedrijf, vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Zuiderhage zal de komende 20-25 jaar ruimte bieden aan ongeveer 25.000 inwoners en wordt ontwikkeld met oog voor natuur en leefkwaliteit.

Het bodemonderzoek brengt de ondergrond in kaart tot wel 20 meter diep, waardoor de beste plekken voor woningbouw, wegen, natuur, cultuurhistorie en recreatie gekozen kunnen worden.

Unieke integrale aanpak voor bodemonderzoek

In het gebied van ongeveer 500 hectare voert ABO-Group Nederland onderzoek uit naar de milieukundige, geotechnische en archeologische kenmerken van de bodem. In plaats van afzonderlijke onderzoeken over een langere periode uit te voeren, is ervoor gekozen om alle benodigde informatie via ABO-Group integraal in te winnen. Naast ABO-Group zijn ook de bedrijven Sialtech en EARTH betrokken bij het bodemonderzoek. Daardoor kan het volledige bodemonderzoek in één gecombineerde operatie uitgevoerd worden.

Sneller en efficiënter

Jay Srigopal, projectmanager ABO-Group Nederland: “Aan een gebiedsontwikkelingsproject zoals het project Zuiderhage gaat heel wat voorbereidend werk vooraf. In Nederland is de bodem complex en in dit soort projecten vaak leidend voor waar je wilt bouwen of juist niet. Onze geïntegreerde aanpak, waarbij we onze expertise van verschillende disciplines bundelen, zorgt ervoor dat de nodige vooronderzoeken sneller, efficiënter en beter afgestemd met de omgeving gebeuren. Dit levert het project Zuiderhage eerder een complete dataset van de ondergrond op, waarmee het gebied sneller maar ook duurzamer ontwikkeld kan worden.”

Metingen en boringen in de grond

De veldwerkzaamheden zijn in januari gestart en lopen door tot medio 2025. Daarbij wordt rekening gehouden met het huidige grondgebruik en worden onderzoeken zoveel mogelijk gebundeld. In deze periode worden metingen en boringen uitgevoerd om de cultuurhistorische waarde, draagkracht, bodemkwaliteit en de variatie in het gebied in kaart te brengen. Er worden handboringen verricht tot 2 meter diep maar ook boringen tot 20 meter diep vanuit een rupsvoertuig. De grondwaterstand wordt op verschillende plekken gemeten door het plaatsen van peilbuizen. De kwaliteit van het grondwater wordt ook vastgesteld.

Mijlpalen in het project

Een belangrijke mijlpaal is de eerste archeologische boring. Daarbij wordt in de grond geboord tot 8 meter diep. Met speciale buizen worden bodemmonsters uit de grond gehaald die niet verstoord zijn, zodat een archeoloog de opbouw van de grondlagen goed kan bekijken en beoordelen of er archeologische waardevolle kenmerken te zien zijn. Deze eerste boring markeert een bijzonder moment, omdat op dat moment alle typen bodemonderzoeken tegelijkertijd in het veld zichtbaar zijn. Een volgende mijlpaal is de oplevering van de onderzoeksrapporten, waarin de bodem- en waterkenmerken en eventuele risico’s van het gebied in kaart zijn gebracht. “Op basis van deze resultaten kunnen we onderbouwde keuzes maken over de plek waar woningen, wegen en waterpartijen kunnen komen,” zegt Alexander de Vries, projectdirectie Zuiderhage.

Onderzoek als basis voor gebiedsinrichting

De gemeente Lelystad en het Rijksvastgoedbedrijf zijn vooruitstrevend. Ze laten de informatie van de bodem meewegen voor de gebiedsinrichting van Zuiderhage. Een goed inzicht in de ondergrond maakt het mogelijk om risico’s te verminderen en efficiëntere keuzes te maken bij de bouw- en infrastructuurplanning. De locaties van woningen, wegen en waterpartijen hangen immers sterk samen met factoren als grondwaterstanden, zettingsgevoeligheid en milieukwaliteit van de bodem. Door vroegtijdig risico’s in beeld te brengen kunnen onvoorziene problemen tijdens de latere ontwikkelingsfasen worden voorkomen, wat de doorlooptijd van het project verkort.

Vooruitstrevend project

Zuiderhage draagt bij aan de landelijke opgave om nieuwe woongebieden te ontwikkelen. Het project toont aan hoe een geïntegreerde aanpak in bodemonderzoek kan bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere gebiedsontwikkeling. De keuze om de informatie over de bodem te benutten in de planvorming, past binnen de bredere visie op duurzame inrichting van Nederland, zoals ook benadrukt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Buitenwaard, een uniek buurtschap dat aansluit op de bestaande stad

De plek waar de bodemonderzoekers op dit moment bezig zijn heet Buitenwaard. Hier komen in de toekomst onder andere CPO’s (woningen die in collectief particulier opdrachtgeverschap gebouwd worden), een school en sociale woningbouw. Het bijzondere aan deze plek in Zuiderhage is de ligging tussen Hollandse Hout en Warande en de nabijheid van het bosgebied. Uniek is bovendien de aansluiting op bevaarbaar water.

Blijf op de hoogte

De komende maanden blijft het veldwerk in volle gang en wordt toegewerkt naar de oplevering van de onderzoeksresultaten, waarna de daadwerkelijke inrichting van Zuiderhage kan beginnen.

Benieuwd naar Zuiderhage? Volg de ontwikkelingen van dit nieuwe stadsdeel op www.lelystad.nl/zuiderhage