LELYSTAD - 4 november heeft het stadsdeel ‘ZuiderC’ officieel een definitieve naam gekregen: Zuiderhage. Deze naam werd feestelijk onthuld door wethouder Dennis Grimbergen en programmadirecteur Martijn van Berkel van het Rijksvastgoedbedrijf in het bijzijn van de inzenders van de top 3 die door de straatnamencommissie was gekozen. De winnaar en bedenker van Zuiderhage werd in het bijzonder in het zonnetje gezet. Een bijzondere mijlpaal voor alle partijen, want de onthulling markeert een nieuwe fase in de grootschalige ontwikkeling.


Uniek moment

Wethouder Dennis Grimbergen: “Een uniek moment. De inwoners hebben de naam voor het stadsdeel gekozen die de groei van de stad markeert.” Programmadirecteur Martijn van Berkel (Rijksvastgoedbedrijf) vult aan: “Dit is een mijlpaal voor Lelystad, omdat de stad zich hiermee verder kan ontwikkelen. Met de inzet van rijksgronden kunnen we een nieuw stadsdeel toevoegen met veel woningen in een betaalbare prijsklasse.”

Veel betrokkenheid bij nieuwe naam

De trotse inzender van de winnende naam Zuiderhage was aanwezig bij de onthulling. Zuiderhage maakt duidelijk dat het gebied gelegen is in het zuidelijk deel van de stad. De toevoeging ‘hage’ heeft hier de betekenis van ‘tuin’. Net als vele anderen heeft de heer Mijndert Vlug in september meegedaan met de wedstrijd om een nieuwe naam te bedenken voor het gebied dat ZuiderC als werktitel had. Er waren 263 inzendingen waaruit de straatnamencommissie een mooie top 3 heeft samengesteld. Daarna konden inwoners stemmen op de voorgestelde namen: Zuiderhage, Nieuw Larsen of Meander. Er is bijna 900 keer gestemd met als resultaat dat Zuiderhage met 46% van de stemmen als winnaar uit de bus kwam. De heer Mijndert Vlug woont al 52 jaar in Lelystad en is trots op de nieuwe naam: “Ik voel me zeer vereerd dat gekozen is voor Zuiderhage. Ik hoop dat de nieuwe bewoners hier straks met veel plezier gaan wonen.”

Snel, duurzaam en betaalbaar bouwen

Het stadsdeel zal de komende 20-25 jaar gefaseerd worden ontwikkeld om uiteindelijk ruimte te bieden aan 25.000 tot 30.000 inwoners. De eerste fase betreft 2.000 woningen, waarmee naar verwachting in 2026 gestart wordt. De leefbaarheid voor de nieuwe bewoners staat centraal. Het uitgangspunt is dat minimaal twee derde van het totale woningbouwprogramma zal bestaan uit betaalbare woningen. En dat een aanzienlijk deel van de woningen van hout en andere biobased materialen is. Marktpartijen zullen benaderd worden om actief mee te denken bij het ontwikkelen van Zuiderhage. Net als voor de nieuwe naam voor het stadsdeel zullen inwoners bij de uitwerking van de plannen worden betrokken.

Partijen hebben handen ineen geslagen

Het Rijk en de gemeente willen met de ontwikkeling van Zuiderhage, als de grootste uitleglocatie van Lelystad, een bijdrage leveren aan de woningbouw, natuurontwikkeling en energietransitie. Het maakt deel uit van de grootschalige gebiedsontwikkeling Metropool Regio Amsterdam Oost. Om dit te realiseren wordt nauw samengewerkt tussen de gemeente Lelystad en het Rijksvastgoedbedrijf, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer.

Meer informatie kunt u lezen op www.lelystad.nl/zuiderhage