LELYSTAD - Het project Sociaal Vitaal maakt op veel verschillende gebieden het verschil, blijkt uit reacties van de deelnemers. Het beweegproject is een erkende interventie van Stichting GALM, Sportbedrijf Lelystad is de projectleider. De deelnemers tussen de 65 en 85 jaar gaan wekelijks aan de slag met hun fysieke gezondheid en weerbaarheid. Dat gebeurt via sportlessen, maar ook zijn er gezondheidsvoorlichtingen en is er een zelfmanagementtraining.

De deelnemers geven aan dat sinds ze aan Sociaal Vitaal meedoen zich fitter en gelukkiger voelen. Ineke is één van de deelnemers en zegt hierover: “Ik merk dat mijn spieren soepeler zijn geworden en ik ben minder snel moe.” Veel mensen in haar omgeving zijn naar aanleiding van haar ervaring ook geïnteresseerd om deel te nemen aan Sociaal Vitaal. Voor Leo is zijn deelname aan Sociaal Vitaal een eyeopener: “Ik heb gemerkt dat mijn conditie nog veel slechter is dan ik eerst dacht.” Een ander aspect dat veel benoemd wordt is het sociale karakter. “De afwisseling is heel leuk en ook de contacten zijn belangrijk voor mij. Vooral ik nu alleen ben vind ik dat sociale stukje erg belangrijk”, laat deelneemster Sylvia weten.

Sociale contacten
Lesgevers Gerson de Vries en Sjoerd van der Weijden (beiden van Sportbedrijf Lelystad) merken dat Sociaal Vitaal ook zorgt voor ontmoeting buiten de lessen. “Sommige deelnemers spreken af om samen te gaan sporten of koken”, zegt Sjoerd en Gerson vult aan: “Je ziet ook dat er de vrijheid is om gezamenlijke activiteiten te organiseren. Binnenkort gaat de groep bijvoorbeeld op eigen initiatief jeu de boulen. Ans, één van de deelnemers aan Sociaal Vitaal, geeft dan instructie. Mooi toch.”

Na de zomer in de Boswijk
Sociaal Vitaal vindt sinds begin april plaats in de Atolwijk en de Zuiderzeewijk. Wekelijks komen er drie beweeggroepen bij elkaar met in totaal ongeveer zestig 65-plussers. Het programma duurt in totaal 30 weken. Na de zomer start Sociaal Vitaal ook in de Boswijk. Bewoners tussen de 65 en 85 jaar in deze wijk worden persoonlijk uitgenodigd voor de gratis fitheidstest. Daarna volgt er een gesprek of worden deelnemers doorverwezen.