LELYSTAD - De lente in Natuurpark Lelystad is begonnen met een heuse geboortegolf. Door het warmere weer overdag kregen al veel dieren jongen.

De wilde zwijnen zijn traditiegetrouw de eerste diersoort in het park die jongen krijgen. Dat was ook nu het geval. De eerste biggetjes werden in de tweede week van maart geboren. Inmiddels zijn er al 17 biggen geteld. Bijzonder is ook de geboorte van twee Pater Davidshertkalfjes. De kalfjes van deze bedriegde hertensoort werden vorige week voor het eerst gesignaleerd. Ten slotte is er ook een veulen geboren bij de Exmoorpony’s.

Op kraambezoek

Iedereen mag op kraambezoek komen in Natuurpark Lelystad, dat gelegen is aan Vlotgrasweg 11. De entree is gratis. Bezoekers zonder hond, kunnen het gebied van de Pater Davidsherten doorkruisen, maar blijf altijd op het pad om de dieren niet te verstoren. De eerste paar dagen leven de pasgeboren hertenkalfjesmeestal afgezonderd van de kudde, verstopt tussen de bomen. De kalfjes hebben zich inmiddels bij de kudde gevoegd. Dus ook voor bezoekers met hond zijn de dieren nu vanaf de weg goed zichtbaar.

Van bronsttijd tot geboorte

De bronsttijd van de Pater Davidsherten in Natuurpark Lelystad begint in mei. De hindes vormen dan groepen die worden aangevoerd door een dominant hert. De herten gaan dikwijls (schijn)gevechten met elkaar aan om het bezit van de harem. De bronsttijd duurt tot eind augustus. Na een draagtijd van ongeveer 250 dagen wordt er per hinde één kalf geboren. Wanneer dit precies gebeurt, is afhankelijk van de buitentemperatuur.

Stichting Het Flevo-landschap is opgericht in 1986 en beheert, behoudt, ontwikkelt en ontsluit ruim 5.100 hectare natuur, landschap en cultuurhistorie in de provincie Flevoland. De 40 medewerkers en 150 vrijwilligers van Het Flevo-landschap zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor natuur en het landschap. Daarbij worden zij gesteund door ruim 12.500 begunstigers, bedrijfsvrienden en samenwerkende partners. Wij geloven erin dat het beleven van de natuur zorgt voor meer betrokkenheid bij en een betere bescherming van onze Flevolandse natuur. Het Flevo-landschap heeft 33 natuurgebieden in eigendom, verdeeld over drie regio’s: Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Bekende terreinen zijn onder meer UNESCO Werelderfgoed Schokland, Natuurpark Lelystad en Natura 2000-gebied de Lepelaarplassen (één van de kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land).