LELYSTAD - Met het lostrekken van drie goudkleurige strikken door gedeputeerde Rijsberman en restaurateur en zoon van de kunstenaar Gijs van de Wint werd op maandag 20 februari het landschapskunstwerk De Tong feestelijk onthuld. Na een periode van restauratie bij firma Van de Wint staat het kunstwerk van Rudi van de Wint weer in volle glorie op de Knardijk bij Lelystad. Gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman: "Met zijn 9 meter hoogte is De Tong een landmark op de Knardijk die een historisch belangrijke scheiding tussen oostelijk en zuidelijk Flevoland markeert. Een kunstwerk in het landschap waar Flevoland trots op mag zijn."


Lastige klus

Gijs van de Wint van firma van de Wint: "Het restaureren was geen makkelijke klus. We mochten niet lassen in het beeld vanwege de conservering. Wij moesten zelf ook het beeld in met een grote boormachine en dan lig je op je rug of je buik de gaten te dichten. We hebben een stevigere constructie aangebracht en dat is uiteindelijk goed gelukt." In de 30-jarige bestaan van De Tong is er veel gebeurd verteld restaurateur Gijs van de Wint. "Het kunstwerk is omgewaaid, beroofd, bespot en beklaagd, maar hier staat die dan toch weer op de Knardijk. Het is vooral ook door de provincie en partijen die het wijze besluit 3 jaar geleden hebben genomen om het kunstwerk te restaureren. Daar zijn we blij mee en ook trots op."

De Tong onderdeel van Verhaal van Flevoland

Gedeputeerde Rijsberman: "De Tong is in 30 jaar tijd echt onderdeel van de locatie geworden en kon ook alleen maar terugkomen op diezelfde plek. Door de jaren heen en vanwege de geschiedenis van De Tong is dit landmark ook onderdeel geworden van het Verhaal van Flevoland. Het is herkenbaar voor velen waaronder de automobilisten die over de A6 rijden. Na deze zorgvuldige en kwalitatief hoogwaardige restauratie is De Tong nu nog beter bestand tegen weersomstandigheden."