LELYSTAD - Sportbedrijf Lelystad viert in september haar 25-jarig bestaan met Sportfestival De Rietlanden. Dit 3-daagse festival is van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 september. Sportcomplex De Rietlanden wordt die dagen omgetoverd tot één groot sporterrein voor leerlingen van groep 8 uit het basisonderwijs en klas 1 van het voortgezet onderwijs.


Sportfestival De Rietlanden 2024
Sportbedrijf Lelystad inspireert met het evenement zo'n 1.600 leerlingen om een leven lang te genieten van het plezier van sporten en bewegen. Dat doet het sportbedrijf samen met liefst 23 Lelystadse sportaanbieders (verenigingen), het Porteum, Stichting SchOOL, Aeres VMBO Lelystad en Stichting Eduvier Onderwijsgroep.

‘Impact maken tijdens life changing events’
De focus ligt bewust op leerlingen uit groep 8 en eersteklassers van het voorgezet onderwijs. Recent onderzoek bevestigt wederom dat juist kinderen uit deze leeftijdsgroep vaak stoppen met sporten in verenigingsverband. Er komt dan veel op hen af en ze krijgen andere interesses. “Het is belangrijk dat de Lelystadse jongeren zien dat sport en bewegen perfect te combineren is met school en ideaal is om samen met vrienden te doen”, aldus Iris Visser, Sportregisseur Jeugd & Onderwijs bij Sportbedrijf Lelystad. Met het sportfestival brengt Sportbedrijf Lelystad sportclubs en aanbieders naar de Lelystadse jongeren toe en worden ook familieleden uitgenodigd om te komen kijken en supporten. “Zien bewegen, doet bewegen”, vult Visser aan.

Zien bewegen, doet bewegen en gezond eten
Tijdens het festival staat variatie in het ‘speelveld’ centraal, geïnspireerd op de urban sport trend, het veelzijdig bewegen in het Athletic Skills Model en ook de (nieuwe) olympische sporten gelden als inspiratiebron. Leerlingen krijgen van gediplomeerde trainers een proefles en maken in 30 minuten kennis met onder meer: (beach)volleybal, bootcamp, softbal, martial arts, dans, yoga en vele andere gave vormen van bewegen! Daarnaast wordt aan leerlingen op een speelse wijze geleerd hoe je eenvoudig een gezonde lunch kan maken en wordt lokaal fruit uitgedeeld door De Lelystadse Boer. “Lokaal vers fruit, zoals appels & peren, aan de jeugd van Lelystad mogen aanbieden is fantastisch, want deze vitamines zijn goed als je lang en met plezier wilt sporten, aldus Anne Marie van Raalten-Ligtenberg van De Lelystadse Boer.”


Waar vraag en aanbod samen komen
De sportaanbieders hebben in de voorgaande weken via het verenigingsplatform van Sportbedrijf Lelystad, www.sportinlelystad.nl/sportfestivalderietlanden, een gratis sportles, toernooi, sportmiddag of open dag aangemaakt, waardoor de ouders en leerlingen in de week na afloop van het evenement eenvoudig de stap zetten naar de sportclub. Hiervoor ontvangen zij van de mentoren en vakleerkrachten bewegingsonderwijs een folder met daarin alle informatie van de deelnemende sportaanbieders.

Meer informatie over de 2e editie van Sportfestival De Rietlanden en het volledige programma is te vinden op www.sportinlelystad.nl/sportfestivalderietlanden Kijk voor de andere jubileumactiviteiten van Sportbedrijf Lelystad op www.sportbedrijf.nl/25jaar.